Alegeți Astăzi

04Domnul Isus știe unde navighezi! Service - Reparație și întreținere pentru inimă și suflet = BIBLIA

joi, 20 octombrie 2011

A curta vs. prietenii


 Sindromul inimii zdrobite

Multi dintre noi am presupus ca modelul tipic al adolescentului care are o prietena si merge la intalniri este o parte necesara in procesul de crestere si gasire a unui partener de viata. Tinerii crestini sufera o presiune enorma ca sa fie "normali". A fi normal este identificat cumva in anii adolescentei ca fiind atasat in mod romantic de cineva de sexul opus.
In grupurile obisnuite de tineri crestini, acestia cauta in mod repetat sa se ataseze romantic de cineva. Din fericire unii reusesc sa evite pacatul curviei, dar majoritatea traiesc emotional foarte intens, stiind ca "ruperea relatiei" este o experienta dureroasa. Ca rezultat al acestor prietenii, se creeaza amintiri si rani emotionale care impiedica construirea de relatii sanatoase in viitor.
Continuarea acestui proces pentru o perioada de cativa ani deseori duce la animozitati in grupurile de tineri crestini, intre fosti parteneri si noi parteneri ai fiecaruia dintre acestia. Am vazut grupuri de tineri crestini destramate de gelozie si amaraciune, ca urmare a acestor probleme care au fost ingaduite sa continue.

Alt rezultat ingrijorator al acestui obicei este faptul ca la intalnirile noastre de partasie copiii mai mici observa acest sablon de prietenii in grupurile tinerilor si se pregatesc mental pentru experiente asemanatoare, pe care vor voi sa le aiba, daca acest sablon nu este schimbat substantial.

Cred ca Dumnezeu are o cale mai buna pentru tinerii nostri. Ca tanar lucrator necasatorit am fost provocat sa dezvolt un model biblic pentru viata mea sociala. Convingerile pe care Domnul m-a ajutat sa le dezvolt au schimbat viata mea si a multora din grupul meu de tineri. Intai am acceptat principiul lui Dumnezeu care vrea ca tinerii sa-si respecte parintii primind indrumarile acestora pentru viata sociala si acceptand de buna voie alegerea facuta de parinti pentru un partener de viata.
In al doilea rand, am ajuns la concluzia ca este o diferenta intre prietenie si curtare, iar curtarea binecuvantata de parinti poate fi sanatoasa si aduce glorie lui Dumnezeu, insa prieteniile nu sunt sustinute de Biblie.
Pentru ca grupul nostru si-a luat cu seriozitate angajamentul sa creasca in Domnul, tinerii au acceptat provocarea mea si ca grup, au renuntat la prietenii romantice. Adolescentii nu au mai simtit presiunea de a fi legati romantic de cineva, in schimb s-au putut bucura de o partasie autentica cu persoane de ambele sexe, fara a se isca gelozii intre ei.
Distinctia dintre prietenie romantica si curtare consta in intentia prieteniei. Cand un cuplu este prins in relatiacurtarii, amandoi stiu ca motivul relatiei lor este de a lua in considerare casatoria in viitor. Pe de alta parte,prieteniile sau intalnirile romantice, cum au facut distinctia unii scriitori, sunt pur si simplu placerea de a fi in compania cuiva la timpul respectiv. Desi ambii stiu ca, ar fi posibila casatoria in viitor, totusi nici unul nu o ia in calcul in momentul de fata. Astfel, chiar si pentru crestinii care trag o linie de demarcatie fata de imoralitatea sexuala, placerea imediata este scopul principal al prieteniei, in timp ce curtarea are in vedere o relatie permanenta.

In grupul nostru de tineri crestini am respins prieteniile romantice ca fiind un compromis nebiblic care aduce satisfactii egoiste si deschide o usa pentru ispite inutile. Pe de alta parte, am subliniat faptul ca curtarea trebuie initiata numai cu consimtamantul si binecuvantarea ambilor parinti ai fiecaruia dintre parteneri si ca trebuie rezervata timpului cand ambele parti sunt la varsta potrivita pentru casatorie.
Aceasta conditie exclude clar timpul adolescentei si ne ajuta sa evitam pacatul de a ne defrauda unii pe altii, pretinzand ca ne curtam in timp ce casatoria nu este realizabila in viitor.
A venit timpul cand a trebuit sa dovedesc trairea acestor principii in viata mea si cand ma luptam sa ma supun parintilor cu privire la casatorie. Le sunt f recunoscator acum ca au avut curajul sa nu-mi dea binecuvantarea pentru ceea ce au stiut ca nu este planul lui Dumnezeu pentru mine.

Jonathan si Connie Lindvall

       Sursa - http://CeAlegi.BlogSpot.Com  -  AlynSperanta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu