Alegeți Astăzi

04Domnul Isus știe unde navighezi! Service - Reparație și întreținere pentru inimă și suflet = BIBLIA

joi, 8 septembrie 2011

Lupta pentru Puritate - sub. Tinerii si Sexualitatea

,,Puritate inseamna sa fii liber de impuritate, de murdarie, de profanare, de tot ceea ce poate perverti gustul sau bucuria, sa reduca puterea sau sa falsifice in vreoun fel obiectivul initial al unei chestiuni. Puritatea inseamna curatenie, limpezime fara adaosuri, nimic artificial - Cu alte cuvinte: tot ce este natural, in sensul pe care l-a dorit la origine Creatorul''. (E.Elliot)
    
 Am stabilit ca Dumnezeu a destinat numai casatoria drept cadru in care sa se poata exprima sexualitatea. Biblia numeste orice folosire a sexualitatii in afara casatoriei adulter (preacurvie), imoralitate sexuala (prostitutie, curvie, fornicatie), desfranare sau necuratenie.
     Daca pornim de la faptul ca in general un barbat tanar abea la varsta de 19 pana la 25 de ani poate sa-si ia responsabilitatea intretinerii unei familii, atunci aceasta constatare inseamna ca un tanar crestin, care ia in serios calitatea de discipol in scoala lui Isus, trebuie sa traiasca abstinent sexual cam 6-12 ani inainte de casatorie.
     Acesti ani decisivi pentru fiecare crestin sunt o vreme de ispitire si de punere la incercare - o vreme in care se pun bazele pentru viata ulterioara. In acesti ani ,,furtunosi'', el se maturizeaza fie spre o personalitate care a invatat cu ajutorul lui Dumnezeu sa fie un invingator, fie spre un invins de pofta si pacat, caruia ii lipsesc premize importante pentru a fi folositor pentru Dumnezeu  si oameni in viata care ii sta inainte. Valurile ispitelor si pasiunilor lucreaza ca el fie sa se prinda tare de Dumnezeul lui, ca sa poata invinge, fie sa renunte si sa ajunga in cele din urma o jucarie a capriciilor si a poftelor.
     Nu este de mirare ca diavolul ofera totul ca sa ademeneasca si sa insele pe tinerii crestini in aceasta perioada, ca ei sa devina apoi, ca discipoli ai lui Isus, incapabili de lupta.
     Inainte de a-si incepe David lupta cu Goliat, el a putut sa aduca marturie descurajatului Saul ca el, in ascunzisul desertului, daduse deja cu totul astfel de lupte:
     ,,Slujitorul tau a doborat atat leul cat si ursul; si  cu acest filistean, cu acest necircumcis, va fi ca si cu unul din ei'' (1 Samuel 17:36).
     Acolo in tacere, nevazut de nimeni, isi facuse David experientele cu leii si ursii, dar si cu Dumnezeul sau. Aceasta dura, dar binecuvantata scoala a lui Dumnezeu l-a facut capabil sa iasa calm si fara teama in intampinarea uriasului Goliat, in fata caruia tremura toata armata israelita.
     Aceste lupte ascunse cu lei si cu ursi se aseamana cu luptele multor crestini tineri. Adesea parintii si fratii nici nu banuiesc cate ispite si incercari se napustesc asupra unui tanar, care uneori, in nevoia lui, poate striga dupa ajutor doar la Domnul. Dar tocmai in aceste furtuni este cladit un caracter care mai tarziu poate sa opuna rezistenta unor cu totul altfel de puteri.
     Lupta pentru puritate din vremea tineretii este impletita cu un mare pericol, dar si cu o mare binecuvantare. Cine a invatat in acest timp sa nu-si refuleze sexualitatea, ci s-o stapaneasca, isi creeaza in felul acesta o importanta premiza pentru a fi mai tarziu un partener bun in casnicie.
     John White foloseste o ilustratie potrivita ca sa explice aceasta lectie importanta:
      ,,Simtirea dorintei sexuale este o capacitate data de Dumnezeu. De aceea, nu am de ce sa ma rusinez de lucrul acesta, sau sa am sentimente de vina, ori de teama. Exista insa perioade in care trebuie sa spun acestei dorinte ceea ce-i spun si cainelui meu: ,,Culcat! Altadata, dar nu acum!'' Ca si cainele meu, s-ar putea sa nu asculte. Cu toate acestea, trebuie sa fie educata, si eu trebuie s-o domin. In felul acesta nu-l alung pe cainele mei , ci-l trimit la locul lui atunci cand ii spun: ,,Culcat!'', si nu e nevoie sa-mi fie rusine de el atunci cand sunt vizitat. Daca mi-ar fi rusine de el l-as inchide in pivnita, si chelalaitul lui mi-ar da multa bataie de cap. Dar nici vorba de asa ceva. Sunt mandru de el. Cu toate acestea, trebuie sa-i explic unde-i este locul. Daca nu fac lucrul acesta, va produce neplaceri oaspetilor mei si mie. Mi-as pierde curand prietenii, caci ar lua-o in nume de rau daca el va sari la ei, daca ii va zgaria si ii va linge. Pe langa aceasta , prin respingerea experimentata, pe care n-ar putea-o intelege, cainele meu ar fi adanc si nedumerit. 
     -Dorinta sexuala trebuie (ca un bun caine politist), sa fie tinuta in frau si dominata si sa i se destineze locul cuvenit daca vrem sa fim niste oameni sanatosi si sa nu ajungem niste salbatici sexuali''.
      Poporul Israel i se poruncise sa se puna la dispozitia lui Dumnezeu primele roade din recolta si pe toti intaii nascuti. Tot asa, fiecare tanar crestin sta in fata alegerii de a-si consacra cele mai bune puteri ale spiritului, sufletului si corpului sau Creatorului si Salvatorului lui si de a se pune in slujba Lui, sau de a le irosi in mod egoist.
     ,,Onoreaza-L pe Domnul cu averea si cu cele dintai roade din tot venitul tau, si atunci hambarele tale vor fi pline din belsug, si teascurile tale vor deborda de must'' (Proverbe 3:9-10)
      Oare aceasta este cauza pentru care viata atator crestini atat de saracacioasa, de neroditoare si lipsita de bucurie?
      Nu merita Domnul nostru, care a devenit sarac ca sa ne imbogateasca pe noi, sa-I oferim mai mult decat ceea ce ramane dupa anii iubirii de sine? 
     Jim Elliot avea 21 de ani cand s-a rugat:
      ,,Doamne, aprinde gramada de vreascuri moarte a vietii mele, fa ca sa ma aprind si sa ard pentru Tine. Mistuie-mi viata, Doamne, caci este a Ta. Nu tind spre o viata lunga, ci spre una implinita, asemenea Tie, Doamne Isuse''.
    Nici nu implinise 30 de ani cand a fost strapuns de sagetile indienilor din Auca din Ecuador. In urma lui i-a ramas jurnalul (,,La umbra Celui Atotputernic''), care a motivat sute de tineri sa-si puna viata in slujba lui Isus.
     -Ce-am putea aduce noi lui Dumnezeu, daca ne-ar chema astazi in eternitate, si ce am lasa in urma oamenilor?

Sursa : Books - ,,Poate fi dragostea pacat?'' de Wolfgang Buhne 
              Site    -   http://CeAlegi.BlogSpot.Com     AlynSperanta

3 comentarii:

  1. Asa e foarte bine explicat. Cu toate ca cea mai mare parte a articolului ii are in vedere pe baieti (tinerii crestini), cred ca e valabil si pentru fete, chiar daca ele nu duc aceleasi lupte ca si baietii. Dumnezeu stie totul despre noi si ispitirile tineretii. De aceea avem indrazneala sa vorbim cu El deschis si sa ne incredem in El din toata inima stiind ca El vrea ca noi sa ajungem niste invingatori si nu niste invinsi. Cred ca in aceasta perioada ispitele sunt cele mai mari, mai ales in zilele noastre. Dar toate aceste incercari ne fac mai puternici, ne modeleza caracterul si lasa roade placute in urma. Insa totul depinde de noi... CE ALEGEM? In fiecare zi suntem pusi sa luam decizii. Asta mi se pare foarte interesant. Dumnezeu nu ne obliga si nu ne forteaza sa alegem binele, dar El totusi ne indeamna si ne sfatuieste sa o facem. Decizia?... este a noastra. Fiecare zi traita este un har de la Domnul si o binecuvantare daca prin ceea ce alegem Il onoram!
    "Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi si pe care l-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu." (1 Corint. 6:19-20)
    (apropo si eu am cartea asta "Poate fi dragostea pacat", foarte buna si practica pentru tineri. O recomand) :)

    RăspundețiȘtergere
  2. "Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi si pe care l-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu." (1 Corint. 6:19-20) super:)

    RăspundețiȘtergere
  3. ma bucur ca ai si tu cartea:) Domnul sa te binecuvinteze si ma bucur ca ai urmarit articolele noi! Dumnezeu sa aibe grija de tine!

    RăspundețiȘtergere